Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ενδιαφέρουσα η ημερίδα για τον εχθρό του καλαμποκιού

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 σε μία κατάμεστη αίθουσα από Γεωπόνους, καλλιεργητές καλαμποκιού του οροπεδίου της Φλώρινας, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Diabrotica virgifera: ένας επικίνδυνος εχθρός του καλαμποκιού εισέβαλε στον Νομό μας».
Την εκδήλωση χαιρέτησε αρχικά ο Ανιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης οποίος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η πρόληψη αλλά και η ενημέρωση πάνω στο πρόβλημα.
Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Φλώρινας Κοσμάς Ρούφας αναφέρθηκε στην εμφάνιση του εντόμου στο νομού, τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν και του κινδύνους που ελλοχεύει η εγκατάσταση του εντόμου στην περιοχή.
Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ο καθηγητής εντομολογίας του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Παπαδόπουλος ανέπτυξε διεξοδικά την ιστορική διαδρομή του εντόμου, πως ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. και έφτασε στην Ευρώπη, την βιολογία του εντόμου, τις πολύ σημαντικές ζημιές που προκαλεί στον αραβόσιτο, τα μέτρα αντιμετώπισης. Ο καθηγητής έκανε ιδιαίτερη μνεία στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το έντομο από τις υπηρεσίες του Νομού Φλώρινας και από τους αγρότες της περιοχής της Βεύης με αντικατάσταση του καλαμποκιού με ηλίανθο, που είχε σαν αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό του εντόμου στον Νομό.
Στο τέλος της εκδήλωσης τοποθετήθηκε πάνω στο πρόβλημα ο Βουλευτής Κοζάνης και τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ Γεώργιος Κασσαπίδης .
Στην συνέχεια ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από Γεωπόνους κυρίως του Νομού αλλά και από καλλιεργητές .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Αλεξιάδης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Φλώρινας κ. Σολωμού, ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κοζάνης Κ. Συμεωνίδης , ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας κ. Σαχανίδης ο ειδικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κ. Άμπας και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.