Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Φίλες και φίλοι, αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ αιρετέ Περιφερειάρχη, αγαπητοί εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής κοινωνίας, είναι χαρά μου που βρίσκομαι ανάμεσά σας και πάλι. Γνωρίζετε ότι είμαι τακτικός επισκέπτης στην περιοχή σας. Είναι ένας αγαπημένος τόπος, και για την ομορφιά του, και για τους ανθρώπους του. Είναι ένας τόπος, βεβαίως, και με ιδιαίτερα προβλήματα, που με τη συνεργασία όλων προσπαθούμε να λύσουμε.
Κυρίες και κύριοι, είχα από πέρυσι πει ότι, το 2011, είναι η χρονιά που ρίχνουμε όλο μας το βάρος, για να βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική, καλύτερη και πιο παραγωγική χώρα, για μια βιώσιμη οικονομία. Είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, που χτυπούν τη ρίζα των προβλημάτων, που λύνουν προβλήματα που αφήσαμε για πολλά χρόνια να λιμνάζουν και να κακοφορμίζουν.
Και πλέον, κάθε μέρα που περνάει, παρά τις δυσκολίες και την κρίση, θα έλεγα και εξαιτίας της μεγάλης κρίσης που περνάμε, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η εγρήγορσή μας και η ανάγκη να αλλάξουμε την Ελλάδα μεθοδικά, με σχέδιο και με διαβούλευση. Και αυτό αφορά κάθε βασικό τομέα κοινωνικής ή οικονομικής δραστηριότητας, σε κάθε περιοχή της χώρας.
Εξάλλου, αυτή ήταν και η εντολή που έλαβα από τους Έλληνες πολίτες όταν, πριν από 15 μήνες, με ανέδειξαν στο σημερινό αξίωμά μου. Είμαστε εδώ, για να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα, για να αλλάξουμε την περιοχή σας, να της δώσουμε σιγουριά και προοπτική. Αυτό τον αγώνα δίνουμε κάθε μέρα, βήμα-βήμα, στη χώρα μας, στην Ευρώπη, αλλά και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Αναφέρω ως παράδειγμα το νέο επενδυτικό νόμο, του οποίου η ψήφιση ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή και θα αποτελέσει ένα νέο και σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, για νέες υγιείς επενδύσεις.
Είναι ένα ακόμα βήμα, που θα συμβάλλει στην οριστική έξοδο της χώρας μας από την κρίση, στη δημιουργία δηλαδή ενός βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου για την Ελλάδα. Συνδέεται και αλληλοσυμπληρώνεται με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στο κράτος, στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς, του συγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας.
Μεγάλες αλλαγές, βεβαίως, όπως είναι και ο "Καλλικράτης", δρομολογούμε και στην παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες, ώστε οι νέοι μας να έχουν ουσιαστικά εφόδια, για να απελευθερωθούν από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους οδήγησε σε μαρασμό, ανεργία, προσωπική και επαγγελματική ανασφάλεια.
Αντιθέτως, ο νέος ρόλος του εκπαιδευτικού, να τον απελευθερώνει, όπως και να απελευθερώνει δυνάμεις των μαθητών, των φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας. Έρχεται να συμπληρώσει τις αλλαγές που κάνουμε στη φιλοσοφία του συστήματος, για την καταπολέμηση της ανεργίας. Αντί δηλαδή να δούμε μόνο το επίδομα ανεργίας, να πάμε σε ενεργητικές δράσεις, σε πολιτικές και προγράμματα που δίνουν βάρος στα κίνητρα για καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα για τους νέους.
Δεν θέλουμε τους νέους ανενεργούς, ούτε άνεργους. Με τη συνεχή εκπαίδευση, τη στήριξη θέσεων εργασίας, την επιδότηση θέσεων εργασίας και με τη στήριξη των καινοτομιών, διασφαλίζουμε ακριβώς την ενεργή τους παρουσία.
Κάνουμε τη στροφή στην καινοτομία και στη διευκόλυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Γιατί πολλοί μιλούν σήμερα για επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά σε ποια ανάπτυξη; Μήπως εννοούν να επιστρέψουμε στο μοντέλο της εφήμερης και στρεβλής ανάπτυξης, που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια; Αυτό δεν θα ήταν μόνο λάθος, αλλά δεν θα ήταν και βιώσιμο. Δεν είναι βιώσιμη μια επιχειρηματικότητα που είναι απλώς κρατικοδίαιτη και, τελικά, πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.
Δεν είναι βιώσιμη μια ανάπτυξη με "θαλασσοδάνεια", με χρηματοδοτήσεις καταδικασμένων, ενίοτε και πλαστών επενδυτικών σχεδίων, μέσα σε ένα πλαίσιο πελατειακής ανομίας, που σπαταλά τελικά πόρους του Ελληνικού λαού, με νόμους που απλώς μοίραζαν επιδοτήσεις, οι οποίες δίνονταν αφειδώς, χωρίς διαφάνεια, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς έλεγχο, χωρίς αναπτυξιακό στόχο και, τελικά, χωρίς αναπτυξιακό απόθεμα για κάθε περιοχή.
Στόχος μας, λοιπόν, είναι ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο, αυτό που λέμε "πράσινο" αναπτυξιακό πρότυπο. Τι σημαίνει; Απλά, σημαίνει ποιότητα προϊόντων, ποιότητα υπηρεσιών και όλα αυτά να στηρίζονται στα δικά μας, μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία έχουμε ως χώρα και, μάλιστα, σε κάθε περιοχή.
Ανάπτυξη που σέβεται και αξιοποιεί το περιβάλλον μας, την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας, τις δεξιότητες των Ελλήνων, που αποτυπώνει και ενσωματώνει όλες αυτές τις παραδόσεις και δυνατότητες, με θετικό τρόπο.
Γι' αυτό, είναι μια ανάπτυξη ποιότητας και υψηλής αξίας, που βασίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, όπως σωστά είπε και ο Δήμαρχος, και σίγουρα των νέων. Εκεί θα βασιστούμε, αλλά και στη δημιουργία νέων ευκαιριών, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν καλές ιδέες και θέλουν απλώς το κατάλληλο περιβάλλον για να τις εφαρμόσουν, ένα περιβάλλον που, τουλάχιστον, δεν θα τους δημιουργεί εμπόδια, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός προτύπου ανάπτυξης, που στηρίζεται στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών αριστείας, που φέρει τη διακριτή δική μας ταυτότητα, αν θέλετε, την ταυτότητα κάθε περιοχής που εξάγει προϊόντα, υπηρεσίες, πολιτισμό και τεχνογνωσία σε ολόκληρο τον κόσμο, παράγοντας υπεραξία και εισόδημα με υγιές και βιώσιμο τρόπο.
Αυτή είναι η Ελλάδα την οποία δημιουργούμε, η Ελλάδα του απαράμιλλου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, της μοναδικής ποικιλομορφίας, της υγείας και της μεσογειακής διατροφής, του ευ ζην, της αγνότητας των προϊόντων, που γίνονται γνωστά για την ονομασία προέλευσής τους και τις ποιοτικές τους προδιαγραφές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Είναι η Ελλάδα της δημιουργικότητας, της φαντασίας, της καινοτομίας, της τεχνολογικής πρωτοπορίας, τομείς όπου μπορεί να είμαστε πίσω, αλλά στους οποίους έχουμε - και με το παραπάνω - το ανθρώπινο δυναμικό για να διακριθούμε. Τομείς, στους οποίους οι συμπολίτες μας διακρίνονται ήδη, είτε εδώ, είτε συχνά στο εξωτερικό, διότι εδώ συνάντησαν ανυπέρβλητα εμπόδια. Ξέρουμε, όμως, ότι ο Ελληνισμός μπορεί, όταν του δίνονται ευκαιρίες.
Αυτά τα εμπόδια παλεύουμε να καταργήσουμε και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις, ιδιαίτερα της Περιφέρειας. Και ξέρω και ξέρετε κι εσείς, ποιες δυνάμεις έχει αυτή η περιοχή. Έχει τεράστιες δυνάμεις. Και εκεί είναι η μεγάλη επένδυση που θα κάνουμε, στο ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό, που είστε εσείς, ο αναπτυξιακός μοχλός του επόμενου προτύπου ανάπτυξης.
Η Ελλάδα δεν φοβάται το καινούργιο, καινοτομεί, αγκαλιάζει πρωτοβουλίες, μαθαίνει και αναπτύσσει τις γνώσεις της, πάντα και παντού. Χρησιμοποιεί την παράδοση, τον πολιτισμό του παρελθόντος, τις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες του Ελληνισμού, αλλά και τις σημερινές τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις. Και όλα αυτά, ως πρώτη ύλη για τη νέα δημιουργία και την ανάπτυξη.
Πάνω σε αυτή την Ελλάδα θα δημιουργήσουμε την πράσινη ανάπτυξη, για την οποία πολλοί κάποτε μας κατηγορούσαν ότι υπερβάλαμε, ότι παραήμασταν μπροστά από την εποχή μας, ότι δεν ήταν ώρα για τέτοια. Αποδείχθηκε, όμως, ότι τώρα είναι η ώρα γι' αυτή τη στροφή, για να είμαστε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί.
Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται προς τα εκεί, στις εναλλακτικές και βιώσιμες πηγές ενέργειας, στην πράσινη και καθαρή ανάπτυξη. Εκεί στρεφόμαστε κι εμείς, στην αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος και, βεβαίως, για την ασφάλειά μας και στο μέτρο του δυνατού, στην ενεργειακή μας αυτονομία.
Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Κοζάνη, στη Δυτική Μακεδονία. Η Κοζάνη δείχνει σήμερα αυτό το δρόμο. Μαζί, βεβαίως.
Έχω επισκεφθεί, όπως γνωρίζετε, την περιοχή πολλές φορές. Τα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι απεριόριστα - στον διατροφικό τομέα, στον τουρισμό, στους φυσικούς πόρους.
Σήμερα, όμως, αυτή η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, σε μια πολύ μεγάλη παραγωγική επένδυση, που όχι απλώς δεν αφαιρεί από την περιοχή τον χαρακτήρα του ενεργειακού κόμβου, που ήταν εδώ και δεκαετίες, αλλά τον ενισχύει και τον καθιστά πρωτοπόρο στις ενεργειακές εξελίξεις, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη.
Η Κοζάνη δείχνει το μέλλον, δείχνει πλέον πού πηγαίνουμε και πώς πηγαίνουμε. Είναι εκείνα τα ιδιαίτερα γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, που συνθέτουν μια εντελώς ξεχωριστή Περιφέρεια της χώρας μας, τη Δυτική Μακεδονία, παρέχοντάς μας όλες τις προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό μιας ισορροπημένης ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Εδώ και πολλά χρόνια, η αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κυριαρχεί στην οικονομία της περιοχής, προσδίδοντας σημαντικά οφέλη, αλλά βέβαια και σοβαρότατα περιβαλλοντικά βάρη.
Αυτό το ξέρετε καλύτερα εσείς, οι κάτοικοι της περιοχής, όμως, κανένας πολίτης και κανένας κάτοικος οποιασδήποτε περιοχής δεν είναι καταδικασμένος να ζει μόνιμα με την απειλή για την υγεία του και για τον τόπο του. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Και μπορούν να αλλάξουν, χωρίς να κινδυνεύσει η παραγωγική βάση της ευρύτερης περιοχής.
Είναι πλέον καιρός, το ζήτημα της ενέργειας να αντιμετωπιστεί σε νέα βάση, με το νέο σχεδιασμό που έχουμε, ο οποίος θα μας εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια, θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις θέσεις εργασίας.
Το σχέδιό μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να παραμείνει το κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα μας και στο νέο μας σχεδιασμό, που προτάσσει τη σταδιακή προσαρμογή στο πρότυπο της πράσινης και καθαρής ανάπτυξης.
Ο λιγνίτης θα αξιοποιείται από καθαρότερες μονάδες, το ενεργειακό μείγμα θα αποτελείται όλο και περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές και θα συνδυάζεται με δραστηριότητες, που εξοικονομούν ενέργεια και αυξάνουν την αποδοτικότητα στην παραγωγή και τη χρήση της.
Είχα δεσμευτεί γι' αυτό στην Κοζάνη, τον Σεπτέμβριο του 2009. Και σήμερα, αυτές οι δεσμεύσεις ξεκινούν να γίνονται πλέον πράξη.
Μία από αυτές, ήταν η επιλογή εξεύρεσης τρόπου βελτίωσης των συνθηκών της ζωής των κατοίκων, των άμεσα πληγέντων από τη λειτουργία της ΔΕΗ Α.Ε.
Οι απαλλοτριώσεις των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής προχωρούν στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων τους, ενώ με βάση τις δεσμεύσεις μας θα γίνει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για τις μετεγκαταστάσεις της Ακρινής και των Αναργύρων.
Μία δεύτερη, ήταν η απόφαση για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικής οικονομίας, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, στην Κοζάνη και ευρύτερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να μετατραπεί η περιοχή σε ενεργειακό κέντρο υψηλής τεχνολογίας και καθαρών πηγών ενέργειας.
Άρα, λοιπόν, για την περιοχή, προωθούμε πλέον στοχευμένες παρεμβάσεις, που πάντα θα συζητάμε φυσικά με εσάς, με τους φορείς σας, με τους πολίτες, αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία στον τομέα της ενέργειας, που είναι βεβαίως πολύ μεγάλη στην Κοζάνη, με παράλληλη αντιμετώπιση και διαχείριση και των περιβαλλοντικών μειονεκτημάτων, αλλά και των δυνατοτήτων της ευρύτερης ενεργειακής λεκάνης των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας.
Επιδιώκουμε λοιπόν να συνδυάσουμε τη στροφή στην πράσινη ενεργειακή πολιτική και την προστασία του περιβάλλοντος, με δύο άλλους κρίσιμους τομείς για την περιοχή. Με την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής γεωργίας. Και υπάρχουν βεβαίως εξαίρετα παραδείγματα, όπως με τον κρόκο και όχι μόνο, τα οποία έχουν δυσκολίες και προβλήματα, που κάποια στιγμή θα χρειαστεί να συζητήσουμε.
Φιλοδοξούμε, το κοινό μας εγχείρημα στη Δυτική Μακεδονία, να λειτουργήσει ως πιλοτικό πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας, όσον αφορά την αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου. Και μάλιστα, με τέτοιο τρόπο, ώστε η μετάβαση, όχι απλώς να μην προκαλεί προβλήματα στην τοπική οικονομία, αλλά να την κάνει και πιο ανταγωνιστική και να αξιοποιεί ακόμα περισσότερο αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Γι' αυτό, ο γενικότερος σχεδιασμός, που έχει ξεκινήσει από δικές σας πρωτοβουλίες και από προτάσεις φορέων της περιοχής, περιλαμβάνει δράσεις, τις οποίες βεβαίως στηρίζουμε, όπως είναι η επέκταση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών και η ενίσχυση δυναμικών καλλιεργειών με εξαγωγικές προοπτικές.
Επίσης, η μείωση των λειτουργικών δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας. Η υλοποίηση δράσεων προώθησης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, από την ψηφιακή τεχνολογία μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι βασικοί παράγοντες αναδιάρθρωσης της τοπικής οικονομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Οι δράσεις βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών και ανάπλασης του τοπίου στον ενεργειακό άξονα Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Φλώρινα, με έργα αποκατάστασης των εδαφών που έχουν αλλοιωθεί από την εκμετάλλευση των ορυχείων, αλλά βεβαίως και αξιοποίησης των παραλίμνιων περιοχών και των πολιτιστικών χώρων.
Όλα αυτά θα εξειδικευτούν και θα λάβουν επιχειρησιακή μορφή, μέσα από τη δική σας συμμετοχή, αφού όπως ξέρετε αποκεντρώνεται και το ΕΣΠΑ και με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας με τα αρμόδια Υπουργεία.
Φίλες και φίλοι, η Ελλάδα, αλλά και η ΔΕΗ, χρωστάμε στην περιοχή. Και σήμερα, με τις επενδύσεις που σχεδιάζονται, αποπληρώνεται μέρος αυτού του χρέους προς τους πολίτες της περιοχής, αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον. Όπως γνωρίζετε, η ΔΕΗ σχεδιάζει την ανανέωση του παραγωγικού της δυναμικού στην περιοχή, με νέους σταθμούς καθαρής τεχνολογίας, με χαμηλές εκπομπές και με ενίσχυση της απασχόλησης στην περιοχή.
Ωστόσο, η κυριότερη πρωτοβουλία, στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα, αφορά σε μια μεγάλη πρωτοβουλία, που κάνει συμβολικά αλλά και ουσιαστικά πράξη τη μεγάλη στροφή που επιχειρούμε μαζί, προετοιμάζοντας το μέλλον της περιοχής, θα έλεγα και της χώρας μας, για τη μετά-λιγνιτική εποχή.
Το πώς αυτή η περιοχή, από ενεργειακό κέντρο της χώρας, που στηρίχθηκε στην αξιοποίηση του συμβατικού καυσίμου του λιγνίτη, θα γίνει πρωτοπόρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το επίκεντρο δηλαδή της προσπάθειας μετάβασης στη νέα ενεργειακή εποχή, που δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο.
Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία αφορά στην πραγματοποίηση μιας επένδυσης φωτοβολταϊκού σταθμού, πολύ μεγάλου βεληνεκούς, που θα συνδυαστεί με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στην περιοχή. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε φωτοβολταϊκό πάρκο λειτουργεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Πρόκειται για ένα έργο-οδηγό για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις απασχόλησης και θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή, θα προσελκύσει νέες επαγγελματικές δραστηριότητες υψηλής αξίας, ενώ παράλληλα, το μέγεθος και ο καινοτόμος χαρακτήρας του σχεδίου θα παρακινήσει το διεθνές ενδιαφέρον σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Έτσι, η Δυτική Μακεδονία, από ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας στα συμβατικά καύσιμα, καθίσταται επίκεντρο της προσπάθειας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε διεθνές επίπεδο. Και είναι βέβαιο ότι μια τέτοια επένδυση θα ανοίξει και νέες ευκαιρίες παραγωγής τεχνογνωσίας και διεθνών συνεργασιών για την περιοχή, για τις επιχειρήσεις της και, βέβαια, για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

 Δεν νοείται ένα ΤΕΙ ή ένα Πανεπιστήμιο να μην είναι σύμβουλος, να μην ερευνά, να μην βοηθά στην καινοτομία, την τοπική επιχείρηση, έναν τοπικό φορέα ή την Αυτοδιοίκηση - και αυτό το λέω γενικά. Δυστυχώς, σήμερα, όπως λειτουργεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ορθώνονται τείχη μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της κοινωνίας.
Ποια είναι η ουσιαστική σχέση, παραδείγματος χάρη - η ουσιαστική σχέση, όχι η γεωγραφική - ΤΕΙ και ΑΕΙ Κοζάνης, με την παραγωγή και τη ΔΕΗ της περιοχής; Μάλιστα, υπάρχουν ΤΕΙ και ΑΕΙ, που έχουν και ανάλογες σπουδές, αλλά και προγράμματα γύρω από την ενέργεια και τη βιομηχανική παραγωγή.
Άρα, λοιπόν, με αυτές τις επενδύσεις που θα έρθουν, που προβλέπουμε για την περιοχή, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο της Κοζάνης θα πρέπει να μετατραπούν σε κέντρα αριστείας και διεθνοποιημένης εκπαίδευσης, για Έλληνες και μη. Δηλαδή, αντί να εξάγουμε φοιτητές, να εξάγουμε γνώση, που σημαίνει να έρχονται και ξένοι φοιτητές στη χώρα μας, ναι, γιατί θα είμαστε πρωτοπόροι, μέσα από τα πανεπιστήμια μας και τα ΤΕΙ.
Επίσης, εφαρμοσμένη έρευνα στα ζητήματα αιχμής, στον ενεργειακό περιβαλλοντικό τομέα, αλλά συνδεδεμένα και αυτά με την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και, όπως είπα και πριν, και με άλλες, συνολικές δραστηριότητες, γεωργικής και τουριστικής ανάπτυξης.
Όλα αυτά βεβαίως απαιτούν, σε ό,τι αφορά την παιδεία, και τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές. Και θεωρούμε ότι θα έχουμε αρωγό σε αυτή την προσπάθεια την εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα τους νέους, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα Ιδρύματά μας πραγματικά πρωτοπόρα και σ' αυτούς τους τομείς.
Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ και για την πραγματοποίησή της θα αξιοποιηθεί έκταση 5.200 στρεμμάτων από εξαντλημένα ορυχεία στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Θα επιδιωχθεί, η υλοποίηση του οραματικού αυτού έργου να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή. Μάλιστα, όπως θα σας εξηγηθεί στη συνέχεια, η ΔΕΗ είναι ήδη έτοιμη να δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε διεθνές επίπεδο.
Το έργο θα ενσωματώνει και τη μεταφορά καινοτόμου ενεργειακής τεχνογνωσίας στη Δυτική Μακεδονία, με την κατασκευή στην περιοχή του εργοστασίου παραγωγής του εξοπλισμού του φωτοβολταϊκού σταθμού, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη αυτής της περιοχής σε Κέντρο Ενεργειακών Εξελίξεων.
Πριν δώσω το λόγο στην Υπουργό και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, οι οποίοι θα σας μιλήσουν αναλυτικά για όλα αυτά, θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι, όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και στα θέματα που αφορούν στην περιοχή σας, στην Κοζάνη, στη Δυτική Μακεδονία, την υπόσχεση που δώσαμε, ξεκινήσαμε να την τηρούμε. Δεν είναι πλέον λόγια, είναι πράξη.
Και ξέρω ότι, την περιοχή σας, απασχολούν και άλλα, κρίσιμα προβλήματα. Το ξέρω, βεβαίως, από εσάς, τους πολίτες, από τους φορείς, αλλά το ξέρω και από τους Βουλευτές μας, που με ενημερώνουν. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να τα συζητήσουμε από κοντά, στο πλαίσιο μιας προσεχούς επίσκεψής μας στην περιοχή, συνοδεία κυβερνητικού κλιμακίου. Εξάλλου, όπως είπα και στην αρχή, με έχετε πια συνηθίσει ως τακτικό επισκέπτη της περιοχής και γνωρίζετε ότι η δέσμευσή μου είναι ειλικρινής.
Φίλες και φίλοι, στη Δυτική Μακεδονία, κάνουμε στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Δημιουργούμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που βάζει πάνω απ' όλα τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέρισμα στην οποία θα έχουν όλοι.
Η Δυτική Μακεδονία γίνεται πρωτοπόρος για τη χώρα και όχι μόνο.

1 σχόλιο:

  1. Ο δωσίλογος "πρωθυπουργός" που παρέδοσε χώρα και λαό στους ξένους τραπεζίτες, ο πρέσβης της Τουρκίας καλά θα κάνει να μην προκαλεί μιλώντας για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.