Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Τι θα πει ο Παπανδρέου από την Κοζάνη

ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 200 MW


Στο μέγα-φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας στον ενεργειακό τομέα, θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός αύριο, στην ομιλία του στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης, στις 5 το απόγευμα.
Η ομιλία του θα είναι «στοχευμένη», καθώς θα περιοριστεί να ανακοινώσει επισήμως την ίδρυση φωτοβολταϊκού πάρκου 200 μεγαβάτ και εργοστασίου κατασκευής πάνελς, που θα κατασκευαστούν στα ορυχεία της ΔΕΗ, ενώ συγχρόνως θα αναφερθεί σε ενεργειακά ζητήματα που έχουν σχέση με το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε ζητήματα μετεγκαταστάσεων και περιβάλλοντος που ενδιαφέρουν την περιοχή.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση επρόκειτο να ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε, λόγω «νομικών προβλημάτων» που προέκυψαν, επειδή η ΔΕΗ έκανε διαπραγματεύσεις με αμερικάνικη κοινοπραξία, για απ’ ευθείας ανάθεση. Στον τρόπο κατασκευής του έργου είχαν ενστάσεις μεγάλες διεθνείς κοινοπραξίες, αλλά αντιρρήσεις εξέφρασαν και κυβερνητικά στελέχη. Από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει ότι η μεγάλη επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές, προϋπολογισμού, περίπου 600 εκ. έχει δρομολογηθεί και θα γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο έχει προκηρυχτεί και συγχρόνως προχωρούν οι διαδικασίες αδειοδότησης από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στο φωτοβολταϊκό πάρκο το πλειοψηφικό πακέτο του 51% θα το έχει η ΔΕΗ και το 49% η κοινοπραξία που θα συμπράξει με την ΔΕΗ. Για το εργοστάσιο των πάνελς, ενδεχομένως το μετοχικό μερίδιο να είναι ίδιο, όμως η ΔΕΗ δεν ασκεί «βέτο» επ’ αυτού, οπότε είναι πιθανόν να έχει το 51% η κατασκευάστρια κοινοπραξία. Η μεγάλη επένδυση ανανεώσιμων πηγών θα αναπτυχθεί στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, σε μία έκταση 6.000 στρεμμάτων
Ο κ. Παπανδρέου θα συνοδεύεται από την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό.

1 σχόλιο:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.