Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Δρομολόγηση σημαντικών εξελίξεων σε διάφορους τομείς για το δήμο Αμυνταίου

Σημαντικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, αλλά και κατά τη διάρκεια συνάντησης του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας για το ΕΣΠΑ. Οι παρεμβάσεις του Δημάρχου κινήθηκαν σε τέσσερις άξονες:
Α. ΤΡΑΙΝΟ
Η επικείμενη διακοπή της λειτουργίας του τραίνου ήταν το αντικείμενο συνάντησης των δύο Βουλευτών Φλώρινας, κων Γιώργου Λιάνη και Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, του Δημάρχου Φλώρινας, κου Ιωάννη Βοσκόπουλου και του Δημάρχου Αμυνταίου, κου Μάκη Ιωσηφίδη με τον Πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κο Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο. Συζητήθηκε και αναλύθηκε το θέμα του ελλείμματος της γραμμής Έδεσσα – Φλώρινα, καθώς και τρόποι χρηματοδότησής του. Ο Πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των άγονων γραμμών με 50 εκ. € από την Ελληνική Πολιτεία και στην ανυπαρξία αιτήματος μέχρι σήμερα για ένταξη του άξονα Έδεσσα – Φλώρινα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις άγονες γραμμές. Την προσπάθεια εξεύρεσης πόρων της τάξης των 2 εκ. € από το πακέτο χρηματοδότησης των άγονων γραμμών ανέλαβαν οι Βουλευτές του Νομού, με την προσδοκία ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, έστω την ύστατη στιγμή.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κος Μάκης Ιωσηφίδης, ανέλαβε την πραγματοποίηση επαφών με τη ΔΕΗ, προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι συνεργασίας της επιχείρησης με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, που ενδιαφέρεται για τις δυνατότητες μεταφοράς των στρατιωτών της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια άσκησης παράλληλων ενεργειών και πιέσεων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ ταυτόχρονα θα κατατεθεί από το Δήμο Αμυνταίου πρόταση για σύνδεση του τραίνου με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Η αναβολή της διακοπής των δρομολογίων του ΟΣΕ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είναι μία μικρή παράταση, που θα μπορέσει να χαρακτηριστεί επιτυχία μόνο εάν υπάρξει αποτέλεσμα από όλες τις προαναφερόμενες ενέργειες και επιτευχθεί η διατήρηση των δρομολογίων σε μόνιμη βάση.
Β. ΣΤΡΑΤΟΣ
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κος Μάκης Ιωσηφίδης, συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο, κο Νίκο Παπαχρήστου, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΣ, Στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη και τους δύο Υπαρχηγούς ΓΕΣ, Αντιστρατήγους Παναγιώτη Τσολακίδη και Δημήτριο Λυμπέρη, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την παρουσία του στρατού στο Αμύνταιο.
Συγκεκριμένα στη συνάντηση, που έγινε σε άριστο κλίμα, δόθηκε λύση στο θέμα της τηλεθέρμανσης του στρατοπέδου και ξεμπλόκαρε η εγκατάσταση της νέας μονάδας Πυροβολικού στο Αμύνταιο, οι διαδικασίες για την οποία ξεκινούν άμεσα.
Το σημαντικότερο είναι ότι μετά από εκτενή διάλογο η νέα Δημοτική Αρχή απέσπασε δέσμευση για την εγκατάσταση και ακόμα μίας νέας μονάδας, έτσι ώστε τα στελέχη και οι οπλίτες που θα έλθουν στο στρατόπεδο Αμυνταίου να είναι 500 περίπου άτομα στο σύνολο.
Ανακινήθηκε επίσης το θέμα του παλιού στρατοπέδου Τεχνικού (ΤΥΠ), για το οποίο υποβλήθηκε αίτημα για παραχώρηση στο Δήμο Αμυνταίου, που έγινε δεκτό από την ηγεσία του Στρατού και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την παραχώρηση. Τέλος υποβλήθηκε αίτημα για την παραχώρηση του οικοπέδου στα ΣΟΑ Αμυνταίου και συζητήθηκαν τα διαδικαστικά ζητήματα για την υλοποίηση του αιτήματος με τον Διευθυντή Διαχείρισης Περιουσίας Στρατού.
Η έναρξη της διευθέτησης των τεσσάρων αυτών πολύ σημαντικών για την πόλη του Αμυνταίου και την ευρύτερη περιοχή ζητημάτων, σηματοδοτεί μία νέα πορεία συνεργασίας του Δήμου Αμυνταίου με την ηγεσία του Ελληνικού Στρατού, που θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την περιοχή.
Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ – ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ
Στη συνάντηση των τεσσάρων προαναφερόμενων εκπροσώπων του Νομού Φλώρινας με τον Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κο Ιωάννη Πανάρετο, ο Δήμαρχος Αμυνταίου πρότεινε την ίδρυση εκπαιδευτικού ιδρύματος σύντομης (π.χ. διετούς) φοίτησης, με αντικείμενο την αμπελουργία και την οινοποιία. Ο Υφυπουργός, όπως και η Υπουργός, κα Άννα Διαμαντοπούλου, έδειξαν ενδιαφέρον για την πρόταση και συζήτησαν εκτενώς το θέμα με το Δήμαρχο Αμυνταίου, ο οποίος δεσμεύτηκε να υποβάλει άμεσα ολοκληρωμένο φάκελο με πλήρη καταγραφή των υποδομών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του προτεινόμενου ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων του εκτεταμένου αμπελώνα και των οινοποιείων της περιοχής Αμυνταίου. Διευκρινίζεται ότι η πρόταση δεν αφορά την ίδρυση τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, κάτι ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά εκπαιδευτικού ιδρύματος μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τύπου Κολεγίου.
Δ. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Δ.Ε.Η.
Έντονη παρέμβαση για το θέμα της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τη Δ.Ε.Η. και γενικότερα το ρόλο της στην περιοχή πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κος Μάκης Ιωσηφίδης, σε συνάντηση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τους φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο το ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Αμυνταίου ανέφερε ότι στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ υπάρχουν καθημερινά περιβαλλοντικά επεισόδια, γεγονός που έχει φέρει την τοπική κοινωνία στα όρια της ανοχής της απέναντι στη ΔΕΗ. Ανέφερε δε ότι εάν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση της ΔΕΗ για την αυστηρή τήρηση των κανόνων τήρησης των περιβαλλοντικών όρων η Δημοτική Αρχή θα αντιδράσει έντονα!
Ένα ζήτημα που σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους είναι και οι δυνατότητες της περιοχής για ανάπτυξη σε άλλους τομείς της οικονομίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κος Ιωσηφίδης στη συνάντηση η μονομερής ανάπτυξη της περιοχής με βάση τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη νέων κλάδων της οικονομίας, όπως του εναλλακτικού τουρισμού.
Στη συνέχεια ζητήθηκε συνάντηση από τον Υπουργό, κο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και θα αφορά το σύνολο των θεμάτων των σχέσεων της Δ.Ε.Η. με την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Το σύνολο των παραπάνω ενεργειών δείχνει τη θέληση της νέας Δημοτικής Αρχής του διευρυμένου Δήμου Αμυνταίου για έναρξη διαλόγου, αλλά και δυναμική διεκδίκηση που θα αφορά όλα τα φλέγοντα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη δεν έχει επιτευχθεί κανένας στόχος, όμως είναι μία καλή αρχή για την ευόδωση των στόχων και την επίλυση χρονίων προβλημάτων της περιοχής.

3 σχόλια:

  1. σαφέστατος ο Δήμαρχος Αμυνταίου...."στην ανυπαρξία αιτήματος μέχρι σήμερα για ένταξη του άξονα Έδεσσα – Φλώρινα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις άγονες γραμμες,," "Ανυπαρξία ενδιαφέροντος" αλλα απο ποιούς; Απο τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον ΟΣΕ ή τους "ΑΣΕ θα δούμε" ;;; Τέλος πάντων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στον Ιωσηφίδη. Οι δικοί μας για μια ακόμα φορά κοιμήθηκαν τον ύπνο του δικαίου . Βουλευτές, νομάρχης και πρώην δήμαρχοι Φλώρινας και Αμυνταίου δεν μπήκαν καν στον κόπο να καταθέσουν αίτημα για ένταξη της γραμμής Φλώρινας - Έδεσσας στισ αγονες γραμμές . Για αυτο η Φλώρινα μια ζωή θα είναι στην απέξω. Στο τέλος βλέπω το τρένο να έρχεται μέχρι το Αμύνταιο. Τι έχουν να μας πουν για αυτην την ξεφτίλα ο λαλίστατος Λιάνης και ο ανύπαρκτος Στάθης;;; Τι έχει να μας πει ο νέος δήμαρχος " των έργων" Φλώρινας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο δήμαρχε!!!!καλα΄κ στοχευμένα ξεκίνησες κ ετσι να συνεχίσεις.για να φανεί κ η διαφορα απο τους επαγγελματίες πολιτικούς της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.