Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Πάνω από το 40% οι υπερβάσεις ρύπων το 2010

Το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αξιολόγησε τα δεδομένα των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τους σταθμούς που λειτουργεί το ΚΕ.ΠΕ. και η ΔΕΗ στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Από την ανάλυση προέκυψε ότι για το 2010 η μέση ετήσια τιμή των συγκεντρώσεων των αιωρουμένων σωματιδίων (PM10) στους 15 σταθμούς, κυμάνθηκε μεταξύ 23 - 54 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3 ). Το ποσοστό υπερβάσεων του συνολικού αριθμού των μετρήσεων σε κάθε θέση κυμάνθηκε από 3% στην Κ. Κώμη, 20% στην Κοζάνη, 31% στην Πτολεμαΐδα, 42% στη Φλώρινα και μέγιστο ποσοστό υπερβάσεων στους Ανάργυρους (43%). Αναλυτικά στον παρακάτω Πίνακα 1 φαίνονται ο αριθμός μετρήσεων, η μέση τιμή, η διακύμανση των μέσων ημερήσιων συγκεντρώσεων, ο αριθμός υπερβάσεων και το ποσοστό υπερβάσεων στο σύνολο των ημερών του διαστήματος ανά σταθμό μέτρησης. 


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://forecast.uoa.gr) και τις μετρήσεις οι οποίες καταγράφηκαν είχαμε συνολικά οκτώ ημέρες σημαντικής επιβάρυνσης στην περιοχή μας λόγω μεταφοράς σκόνης από την Βόρειο Αφρική το έτος 2010.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την οδηγία 1999/30/ΕΕ (ΦΕΚ 125Α/02) η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων PM10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο (9,6%), ενώ η μέση ετήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 μg/m3.
Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου (Πίνακας 2) και οξειδίων του αζώτου (Πίνακας 3) ήταν αρκετά χαμηλές σε σύγκριση με τα ισχύοντα όρια, χωρίς να παρατηρηθεί υπέρβαση αυτών για το SO2 και για το ΝO2.

 

Σύμφωνα με την οδηγία 1999/30/ΕΚ για το διοξείδιο του θείου, η μέση ωριαία συγκέντρωση δεν πρέπει να ξεπερνάει την τιμή των 350 μg/m3 περισσότερες από 24 φορές το χρόνο, ενώ η μέση ημερήσια συγκέντρωση δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 125 μg/m3 περισσότερες από 3 φορές το χρόνο.
Για το διοξείδιο του αζώτου σύμφωνα με την ίδια οδηγία η μέση ωριαία συγκέντρωση δεν πρέπει να ξεπερνάει την τιμή των 210 μg/m3 περισσότερες από 18 φορές το χρόνο, ενώ η μέση ετήσια συγκέντρωση δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 42 μg/m3


5 σχόλια:

  1. Στο κόκκινο τα αιρούμενα σωματίδια στην Φλώρινα πιν 1 . Πρωτιά σε όλη την Δ Μακεδονία στα αιωρούμενα που εισπνεουμε εμείς και τα μωρά μας . Καναν καλλικράτη να μαζέψει βαριά πρόστιμα μόλυνσης απο την Δεη και τα ορυχεία θα εισπράξει κανας Δήμαρχος για τα αιωρούμενα που εισπνέουμε ; Κανα ανταποδοτικό τέλος αιρούμενων προκειμένου να επενδυθούν στην διαφύλαξη και στην διάσωση της υγείας μας θα ζητηθεί απο κανέναν ; ή θα συνεχισθεί το μοίρασμα της φασολάδος βλ προσπάθειες και ανυπαρκτα "ανταποδοτικά τηλεάερια" ησσονος σημασίας; Εδώ να σας δούμε τι λεβέντες είστε !

    πολίτης της Φλώρινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η "ανάπτυξη" που αναζητούν κάποιοι μέσω των ρυπογόνων εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην περιοχή μας είναι απλά λάθος. Πρόσφατα διάβασα ένα ολοκληρωμένο σχόλιο του Dimitris εδω μέσα όπου αναφερόταν στην ανάγκη να αποφασίσουμε εμείς οι πολίτες τησ Φλώρινας τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ρυπογόνα και καταστροφικά εργοστάσια και ορυχεία της ΔΕΗ θα μετατρέψουν την περιοχή από τόπο εξαιρετικού κάλους σε τόπο γκρίζου χρώματος και άρρωστων ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μόνος που είχε αντιταχθεί στην κατασκευή λιγνιτικών μονάδων στην Φλώρινα ήταν ο αείμνηστος
    Παύλος Στεφανίδης, όταν γινόταν συσκέψεις πριν την κατασκευή του ΑΗΣ Μελίτης.
    Ο μόνος που επισήμανε τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν από την λειτουργία του.\
    Είχε τονίσει επίσης ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε άλλου είδους ανάπτυξη για τον τόπο.
    Αλλά είπαμε, η εύκολη λύση, μονάδες της ΔΕΗ και τμήματα σχολών, αυτά θεωρούμε ανάπτυξη, για παραγωγή πραγματική τίποτα και από κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ποιά ανάπτυξη να στραφούμε; στον τουρισμό; στην αγροτικη οικονομία; στο εμπόριο που θνήσκει; στους..ανεμόμυλους που αλλού θα τα κατασκευάζοντε και εμείς θα πουλάμε και θα αγοραζουμε αέρα κοπανιστό; για να υπάρξει κυρίες και κύριοι ανάπτυξη πρώτιστη προυπόθεση είναι να υπάρχει οδικό ή σιδηροδρομικό ή εναέριο δίκτυο..ούτε σύγχρονο οδικό ούτε σιδηροδρομικό ούτε κάν να το συζητάμε υπάρχει αεροπορικό δίκτυο .Οπότε αλλού το παραμύθι...όσο μένουν ανεκμετάλευτα τα κοιτάσματα του ορυκτού πλούτου η φλώρινα πληρώνει τα σπασμένα.Πάνε πέστα στους άνεργους ανθρακορύχους ειδικά στους φορτηγατζήδες της Βέυης και μετα έλα μίλα μου για "άλλου είδους" ανάπτυξη.Μόνο ψήφους κοιτάτε για να τους αρμέγετε..Τι άλλους είδους ανάπτυξη; να σηκωθούμε να φύγουμε; Αλλά είπαμε ...κάθε μεγαλοαστός( βολεμένος χορτασμένος με μεγάλη περιφέρεια) τον πεινασμένο ούτε καν τον σκέφτεται ...οπότε άι στους νερόμυλους σας να κουβαλήσετε ύδωρ στους τρύπιους τενεκέδες σας . Δέν έχετε αφήσει σε ησυχία τον τόπο για να πουλάτε "φύκια για μεταξωτές ή άλλου είδους κορδέλες"...Αφού επιλογή μας ήταν η ενεργεια επιλογή μας μοιραίο είναι να ζούμε όπως ζούμε Σας θυμίζω τι χαμός έγινε για να έρθει αυτο το υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Φλώρινα..τώρα μας προέκυψαν τα αιωρούμενα ...επακόλουθο ήταν ....Το συμπέρασμα ...επειδή κάποιοι δέν θέλουν να δουλέψουν για να απαιτήσουν ότι δικαιούται ο τόπος αποζημειώσεις μετεγκαταστάσεςανταποδοτικά τέλη προς όφελος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας...το έχουν ριξει σε άλλου είδους ανάπτυξη στην ανάπτυξη της αποφυγής έργου και ευθυνών που τους βαρύνουν...την μπάλα , σας την επιστρέφουμε απο την εξέδρα ,όπου πάτε να την ρίξετε...για να μην δουλέψετε για τν διάσωση του θαμένου πλούτου της περιοχής μας για να τα ξεπουλήσετε σε τιμή ευκαιρίας σε αυτούς που δέν τολμάτε να αντιδράσετε γιατί σάς διατάζουν να ρίχνετρε τις μπάλες έξω απο τον στίβο .....οι μάσκες έπεσαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μας έστειλε αδιάβαστους ο 11¨57. Κατηγορεί τους ανθρώπους που διεκδικούν υγεία και βιώσιμη ανάπτυξη για τα παιδιά τους. Κατηγορεί τους Μεγαλοαστούς (!!??) οτι δεν σκέφτονται τους πεινασμένους!! Αυτή η υπέρβαση της λογικής είναι ενδιαφέρουσα!

    Από την πλευρά μου θα ήθελα να σημειώσω:

    1. Πόσες θέσεις εργασίας θα προσφέρει η ενεργειακή βιομηχανία σε αντιδιαστολή με την ανάπτυξη που θα πρόσφερε ο τουρισμός σε συνδυασμό με σύγχρονη αγροτική (γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλευση). Γιατί θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ένα ακυρώνει το άλλο η ενέργεια με γκρίζο ουρανό ή Φλώρινα τόπος παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων και αναψυχής. Θέλουμε μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας ή μερικές χιλιάδες;

    2. Ο άνεργος αν ήταν να επιλέξει ανάμεσα στα δύο θεωρείς οτι θα επιλέξει την ενέργεια έτσι ώστε να μεγαλώσει τα παιδιά του σε ανθυγιεινό περιβάλλον; Ο άνεργος σήμερα αναζητά την ενέργεια γιατί οι άχρηστοι πολιτικοί μας του υπόσχονται θέση σε αυτή. Γιατί οι ίδιοι πολιτικοί ποτέ δεν εργάστηκαν εντατικά για να δημιουργήσουν την άλλου ειδους ανάπτυξη παρά μόνο προτίμησαν την εύκολη οδο της ΔΕΗ η οποία τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν τα ρουσφέτια τους. Για να υλοιποιηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της αγριτικής οικονομίας και του τουρισμού χρειάζεται σκληρή δουλειά που κανένας (μα κανένας) δεν έχει κάνει. Έτσι λοιπόν ο προηγούμενος αναφέρει "αφού η επιλογή μας ήταν η ενέργεια.." ΛΑΘΟΣ δεν ήταν δική μας επιλογή η ενέργεια, ήταν επιλογή της Κυβέρνησης την οποία υποστήριξαν οι τοπικοί πολιτικοί για να δημιουργήσουν τις στρατιές των εγκλωβισμένων συμβασιούχων ωστε να ελέγχουν με τα ρουσφέτια τους το εκλογικό σώμα.

    3. Τα ανταποδοτικά οφέλη δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη ζωή. Κανένα όφελος δεν θα έχει ο άρρωστος αν η ΔΕΗ του φτιάξει το πεζοδρόμιο, γιατί απλά δεν θα το χρησιμοποιεί.

    Αυτό που πρέπει να καταλογιστεί σ εμάς τους Φλωρινιώτες είναι η οκνηρία, αδιαφορία, αφασία στην οποία έχουμε περιέλθει και δεν αντιδράσαμε ούτε αντιδρούμε για το μέλλον που μας ετοιμάζουν.

    Γι' αυτό ο προηγούμενος μιλάει για τρύπιους τενεκέδες και ανεμόμυλους. Γιατί αυτός δεν έχει καμία διάθεση να δουλέψει για κάτι δύσκολο μεν καλό δε. Οπότε αφού αυτός (ως πολιτικάντης που είναι προφανώς) δεν έχει διάθεση να δουλέψει φοβάται μήπως θελήσουν να τον βάλουν να δουλέψει οι ψηφοφόροι του κι έτσι να τον στριμώξουν. Πετάει λοιπόν την στάχτη από την Μελίτη στα μάτια μας και μας παρουσιάζει σαν την μόνη διέξοδο την ανασα με μικροσωματίδια.

    Ελπίζω να ανοίξουμε τα μάτια μας πριν χαθεί τελείως ο ορίζοντας από την κάπνα την τέφρα και την σκόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.