Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Βάφτιζαν "μακεδονικό" το σκοπιανό κρασί

Κρασιά σκοπιανής προέλευσης με την ένδειξη “Μακεδονία” κατέκλυσαν την αγορά της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι η ονομασία “Μακεδονία” έχει κατοχυρωθεί και είναι Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για οίνους με προέλευση την Ελλάδα.
Σε γερμανικό δικηγορικό γραφείο ανέθεσε η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος τη διαδικασία προσφυγής της εναντίον διανομέων και αλυσίδων λιανικής στη γερμανική αγορά, που διακινούν κρασιά προέλευσης ΠΓΔΜ με την ένδειξη “Μακεδονία”. Οι βορειοελλαδίτες παραγωγοί ζητούν από τη γερμανική δικαιοσύνη αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη ετών. Η ονομασία “Μακεδονία” έχει κατοχυρωθεί και είναι Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για οίνους από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι τη συγκεκριμένη ένδειξη επιτρέπεται να φέρουν μόνο τα κρασιά που προέρχονται από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας. Όπως είπε στη “Μ” ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ Γιάννης Βογιατζής, “ενημερώσαμε την πρεσβεία μας στη Γερμανία, η οποία έστειλε επιστολές στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ ζητώντας από αυτές να αποσύρουν από τα ράφια των καταστημάτων τους τις συγκεκριμένες φιάλες. Κάποιες συμμορφώθηκαν αμέσως, ενώ ορισμένες ζήτησαν επίσημη ενημέρωση από το γερμανικό κράτος, κάτι που πιστεύουμε πως θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα”. Ο κ. Βογιατζής επισήμανε ότι στη Σλοβενία απαγορεύθηκε η κυκλοφορία οίνων της ΠΓΔΜ που φέρουν την ένδειξη “Μακεδονία” και “Μακεδονικός”. Η ΕΝΟΑΒΕ έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις ελληνικές πρεσβείες σε χώρες-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα απασχολεί έντονα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.