Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση Κωνσταντινίδη για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: Απόρριψη αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών στη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ της 30ης Νοεμβρίου 2010

Κατά τη συνεδρίαση του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. στις 30/11/2010 με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης ¨Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.¨ απορρίφθηκαν όλες οι σχετικές αιτήσεις, προφανώς κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Την ίδια εμμονή, επέδειξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να μην αποσπαστούν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι αιρετοί στους Ο.Τ.Α. και σύζυγοι ενστόλων. Τότε βέβαια το Υπουργείο υπαναχώρησε κατόπιν πιέσεων και διαμέσου της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού ελέγχου. Πριν λίγες μέρες όμως αντιμετωπίσαμε την ίδια κατάσταση. Η πλειοψηφία του Κ.Υ.Σ.Π.Ε απέρριψε αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών με αναπηρία 67%, συζύγων ενστόλων και τη μοναδική αίτηση πολύτεκνης. Το επιχείρημα του Υπουργείου, ότι στη μέση της σχολικής χρονιάς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αποσπάσεις, για να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, αποτελεί πρόφαση, γιατί την ίδια συμπεριφορά στις παραπάνω κατηγορίες εκπαιδευτικών επέδειξε το Υπουργείο και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Είναι απαράδεκτο το γεγονός να μην αποσπώνται εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι επίσης παράνομο να μην εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 2946/2001 που ισχύει για τους συζύγους ενστόλων και οι διατάξεις του νόμου 3194/2003 που αφορά τους πολύτεκνους.
Στο ζήτημα των ενστόλων, πολλές φορές συμβαίνει να μετατίθενται οι ένστολοι στη μέση της σχολικής περιόδου. Αυτό δημιουργεί τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στις οικογένειες τους και είναι αδιανόητο το Υπουργείο να απορρίπτει αιτήσεις απόσπασης, όταν για τον ίδιο λόγο έγιναν δεκτές τον Σεπτέμβριο, έστω κατόπιν πιέσεων για την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων νόμου. Όπως είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζονται με σκληρό και άδικο τρόπο πολύτεκνοι και έχοντες προβλήματα υγείας, να τιμωρούνται δηλαδή κατά κάποιο τρόπο επειδή ασθενούν ή επειδή έχουν πολλά παιδιά.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1) Προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία που συντελείται και να ικανοποιήσει τις αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τους νόμους;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

3 σχόλια:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.