Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ισχυρό το πλήγμα για τη Δυτική Μακεδονία
 
 
Η προσπάθεια της σμίκρυνσης του κράτους, για να περιοριστούν τα κρατικά έξοδα, όπως όλα δείχνουν, θα επεκταθεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με πληροφορίες είναι από τα συνολικά 40 πανεπιστήμια και ΤΕΙ (22 και 18 αντίστοιχα, με συνολικά 590 τμήματα) που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή πορεία μόνον τα μισά. Το σκεπτικό του υπουργείου μάλλον είναι ξενόφερτο, αφού φαίνεται ότι ακολουθεί το γαλλικό μοντέλο. Εκεί η κυβέρνηση το 2006 κάλεσε τα ιδρύματα (28 ερευνητικά, 80 πανεπιστημιακά και δεκάδες σχολές) να συνεργαστούν, για να αντλήσουν χρήματα, δημιουργώντας πόλους έρευνας και ανώτατης εκπαίδευσης, όπως τους χαρακτηρίζουν. Μέχρι στιγμής παρά τις αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί 18 τέτοιοι πόλοι και έπονται και άλλοι.
Στην Ελλάδα η αρχή φαίνεται ότι θα γίνει με τα ΤΕΙ και τα τμήματα που δεν έχουν ιδιαίτερη ζήτηση, αλλά απομυζούν χρήματα από τα ιδρύματα. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ στην πρόσφατη σύνοδό τους συζήτησαν διεξοδικά το θέμα, καταθέτοντας μάλιστα προτάσεις αρκετά ριζοσπαστικές και μη αρεστές σε αρκετούς. Υποστήριξαν πως πριν από τις τελικές αποφάσεις πρέπει να υπάρξει μία σοβαρή μελέτη, στην οποία θα προταχθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια λειτουργίας των ιδρυμάτων, ενώ θα εξεταστούν τόσο το κόστος όσο και η στελέχωση των τμημάτων.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τέσσερα ιδρύματα. Το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΑΤΕΙ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο με πολλά ομοειδή τμήματα. Καταρχήν οι συζητήσεις αφορούν τα παραρτήματα αυτών των ιδρυμάτων, δηλαδή την κατάργηση ή την επιστροφή τους στη βάση. Βέβαια στη δεύτερη περίπτωση θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις υποδομές. Φήμες θέλουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο (σ.σ. έχει μόνον μεταπτυχιακά προγράμματα) να ενσωματώνεται στο Μακεδονίας, όπως και κάποια τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που λέγεται ότι θα καταργηθεί, αφού μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να γίνει αυτόνομο. Κάποια άλλα τμήματά του πιθανόν να ταιριάζουν καλύτερα στο ΑΠΘ, π.χ. μηχανολόγοι. Η συζήτηση είναι έντονη και για το τι μέλλει γενέσθαι με τα τμήματα που έχουν σχεδόν όμοια αντικείμενα σπουδών, π.χ. Οικονομικό ΑΠΘ και Οικονομικές Επιστήμες του ΠΑ.ΜΑΚ., Λογιστική και Χρηματοοικονομική του ΠΑ.ΜΑΚ. και Λογιστική του ΑΤΕΙ-Θ.
Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας οι αποφάσεις μάλλον θα είναι πολύ δραστικές. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρός του Γιώργος Χαραλαμπίδης, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με το τμήμα Εφαρμογών Συστημάτων Εφοδιαστικής στα Γρεβενά, το οποίο παρά την κατάργηση του 10 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον επιθυμητό αριθμό φοιτητών. Κατά συνέπεια εξετάζεται ακόμη και η κατάργησή του. Συμμάζεμα, δηλαδή κατάργηση ή συγχώνευση, θα γίνει και στα τμήματα Περιβάλλοντος και Πληροφορικής, τα οποία είναι διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις.
Συμπερασματικά, άνγωστο  είναι πλέον το μέλλον του του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο εκτιμάται ότι είτε θα καταργηθεί εντελώς είτε κάποια τμήματά του θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, γενικές ανακατατάξεις με αρκετές συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις αναμένονται στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που έχει έδρα την Κοζάνη και παραρτήματα σε Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα και Πτολεμαΐδα.
 
Σύμπτυξη Πανεπιστημίου – ΤΕΙ;
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννης Μανωλόπουλος στο Δίκτυο1 της Καστοριάς, θέτοντας διάφορους προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον του ιδρύματος στην περιοχή. Στα αξιοσημείωτα η πρότασή του - ως η πιο συμφέρουσα από τα σενάρια που κυκλοφορούν - περί συνένωσης του πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας με το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας.
Ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας θα πρέπει να μείνει και να μείνει μεγαλώνοντας (αυτή τη στιγμή είναι το τρίτο μικρότερο στην Ελλάδα). Δηλαδή θα πρέπει να γίνουμε ένα πανεπιστήμιο με 10 - 12 τμήματα, δηλ. ένα μεσαίο πανεπιστήμιο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μαζί με τα ΤΕΙ. Θα πρέπει να υπάρξει μια σύμπτυξη. Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια και θέλουν συζήτηση. Υπάρχουν βέβαια και άλλα σενάρια τα οποία εμάς δεν μας συμφέρουν, όπως το σενάριο της κατάτμησης δηλ. το μισό πανεπιστήμιο να πάει ανατολικά και το άλλο μισό Δυτικά, να καταργηθεί το ΤΕΙ κτλ. Το συμφέρον της περιοχής είναι να υπάρχει ένα ίδρυμα, αλλά να διαθέτει «μάζα»».
Η συγκεκριμένη δήλωση φαίνεται να προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε μερίδα σπουδαστών αλλά και καθηγητών στο Πανεπιστήμιο που διαφωνούν πλήρως με τη συγκεκριμένη προοπτική.
 

1 σχόλιο:

  1. Είναι ευκαιρία με τον "Καλλικράτη" των πανεπιστημίων να αποδωθεί στην πόλη η έκταση της Γεωργικής Σχολής. Όλα τα υπέροχα κτίρια που σήμερα είναι σταυλοι και αποθήκες θα μπορούσαν να στεγάσουν τις υπηρεσίες του Δήμου! Το ΤΕΙ φυσικά θα πρέπει να μεταφερθεί στην πανεπιστημιούπολη που θα γίνει με την επέκταση των κτιρίων του Πανεπιστημίου. Πολλη δουλιά για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.